In primele trei luni de viata ale copilului tau, totul este nou: pentru tine este sa fii parinte; pentru copilul tau este intreaga lume. Petreceti cat mai mult timp impreuna, astfel incat sa ajungeti sa va cunoasteti reciproc si sa creati o relatie stransa intre voi.
Dormitul si trezitul se vor transforma usor intr-un ritm zi / noapte. Dar nu te bucura prea repede: viteza la care se produce acest lucru variaza foarte mult de la copil la copil. Te poti astepta la cel mult sase ore de somn fara intrerupere.
Chiar daca pare ca tot ceea ce face bebelusul tau este sa doarma, sa manance si sa planga, acesta nu numai ca se dezvolta si devine mai puternic in fiecare zi, ci devine si din ce in ce mai alert si mai activ. El invata sa se ridice si sa-si tina capul sus cand este pus pe burta si poate chiar sa se intoarca sa priveasca ceva interesant.
Bebelusii au o fascinatie innascuta fata de chipurile umane. Desi percepe doar fete in forma simplificata si nu este capabil sa distinga una de cealalta, copilul va recunoaste fata mamei sau a tatalui.
Pe la 6-8 saptamani, se intampla ceva maret - obtii primul zambet de la bebelusul tau. Parintii, precum si orice alte fete prietenoase vor fi recompensate cu un zambet uimitor.
Plansul si comportamentul devin mai sofisticate si ajung la punctul lor culminant in perioada colicilor de la 3 luni. Dupa aceea, perioadele de plans scad in mod constant.
Mainile si picioarele, care pana acum s-au miscat in mod incontrolabil, incep sa se linisteasca si sa devina mai coordonate. Bebelusul va incepe sa-si cerceteze mainile cu atentie, sa le bage in gura si sa le duca la piept. El se pregateste pentru urmatoarea etapa de dezvoltare: prinderea lucrurilor in mod intentionat.
Daca totul a mers bine in primele cateva luni, de la 4 luni, copilul tau va avea incredere in lucrurile din jurul lui, intampinand tot ceea ce il inconjoara cu gangureli, curiozitate si primele sale secvente de sunete armonioase.