It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to romanian:] FAQ about feeding, baby bottles and soothers

Multe mamici sau viitoare mamici si-au pus adesea aceleasi intrebari pe care ti le pui si tu. Aici poti gasi atat raspunsuri la cele mai frecvente intrebari, cat si informatii si sfaturi utile. 

Ai vrea sa stii mai mult sau ai o intrebare la care ai dori sa ti se raspunda? Ia legatura cu Serviciul nostru NUK Parent Service prin e-mail la nuk@maresi.ro.

Tetine

> Sunt tetinele din latex de la NUK sigur de folosit?

Da – si putem garanta asta. Tetinele din latex de la NUK sunt testate in mod regulat de diverse institutii independente si prestigioase ca si Institutul Fresenius si nu numai ca indeplinesc obligatiile legale, ci chiar le depasesc.

> Pot cauza alergii tetinele de latex de la NUK?

De ani de zile, tetinele din latex de la NUK trec prin teste imunologice pentru alergiile la latex. Rezultatele nu indica un potential risc de alergii si confirma experientele noaste pozitive  de mai bine de 50 de ani in producerea suzetelor. Cu toate acestea, nu exista produse fabricate din cauciuc natural, care nu provoaca absolut nicio problema pentru persoanele care dezvolta alergii la latex – chiar daca, la fel ca si tetinele din latex de la NUK, acestea sunt curatate temeinic, astfel incat sa contina mai putin de 30mg / kg proteine solubile. De aceea, in asemenea situatii, recomandam folosirea tetinelor din silicon.

> Care este diferenta dintre tetinele din silicon si cele din latex?

Principala diferenta este ca latexul este un produs natural, in timp ce siliconul este produs in mod sintetic. Ca si rezultat, ambele produse au propriile sale caracteristici speciale.

Latexul din cauciuc este deosebit de flexibil, rezistent la muscaturi si uzura. Fiind un material natural, grasimile comestibile si expunerea la lumina directa a soarelui pot sa provoace deterioarea latexului mai repede decat a siliconului. Cand tetina din latex devine lipicioasa, aceasta trebuie inlocuita.

Tetinele de latex de la NUK sunt fabricate din laptele arborelui de cauciuc. Extragerea acestui material natural pretios se face sub controlul nostru continuu, atat la locul extragerii, cat si in timpul procesarii. Noi verificam materialul pentru fiecare suzeta in parte!

Spre deosebire de tetinele din latex, tetinele de silicon de la NUK sunt fabricate din polimer, un material sintetic de inalta calitate. Acest silicon transparent este rezistent la caldura si deteriorare, fiind foarte usor de curatat. Cu toate acestea, siliconul nu este la fel de moale si flexibil ca si latexul si este predispus la fisuri. Imediat ce apar primele semne de fisuri sau alte deteriori, tetina din silicon trebuie inlocuita.

In general, toate tetinele, fie ca sunt fabricate din silicon sau latex, trebuie inlocuite la fiecare 1 – 2 luni.

Materialul pe care il alegi depinde de dorintele sau preferintele tale si ale copilului tau. Desigur, poti trece de la un tip de tetine la altul.

> Pot sa cumpar tetine NUK marimea 3?

Tetinele NUK au doar doua marimi:  marimea 1 pentru sugari de la 0 la 6 luni si marimea 2 pentru bebelusi de peste 6 luni. Tetinele din silicon ar trebui folosite numai pana la varsta de 18 luni, deoarcee primii dinti ai copiilor pot deteriora materialul. In plus, la aceasta varsta, copiii doresc, de obicei, sa bea singuri – de aceea, recomandam folosirea canilor de baut cu tetina de tranzitie de la NUK.

Desigur, aceste varste sunt doar recomandari. De regula, copiii tind sa se cunoasca si sa stie ce marime a tetinei este cea mai buna pentru ei. Nu uitati ca un biberon nu inlocuieste o suzeta! Suptul constant a suzetelor de la biberoanele care contin bauturi, piure, fructe dulci sau sucuri de legume poate provoca aparitia cariilor.

Suzete

De ce suzetele NUK au o forma asimetrica?

Forma speciala a tetinei NUK se bazeaza pe modelul sau natural: mamelonul mamei in timpul alaptarii. Forma speciala rezulta din faptul ca mamelonul se adapteaza foarte bine in gura bebelusului si se fixeaza cu grija pe palatul gurii si pe limba. Această forma de tetina le permite copiilor sa-si  satisfaca reflexul de a suge intr-un mod natural.

Forma NUK pentru tetine si suzete este conceputa astfel incat suptul acestora necesita aceleasi miscari de sugere si inghitire ca si alaptarea la san, antrenand maxilarul inferior si muschii faciali.

Daca utilizezi corect suzetele NUK - pentru a calma copilul, pentru a preveni suptul degetului si pentru a antrena maxilarul inferior si muschii faciali - atunci forma NUK ajuta la dezvoltarea maxilarului intr-un mod natural si sanatos.

Suzete cu forma rotunda sau forma asimetrica – care sunt mai bune?

Multe mame cred ca suzetele cu o forma simetrica seamana mult mai mult cu mamelonul. Insa, in timpul alaptarii, mamelonul isi schimba forma si se adapteaza gurii bebelusului si miscarii suptului. S-a dovedit stiintific ca aceasta forma este potrivita pentru maxilar sau “ortodontica” si nu forma rotunda sau de cireasa.

In anii 1950, expertii dr. med. dent. A. Müller si Prof. Dr. Dr W. Balters au cautat metode de a preveni aparitia dintilor strambi si deformarea maxilarului la copii. Ei au aflat ca aceste probleme au aparut mai rar la copiii care erau alaptati la san. De atunci, cei doi oameni de stiinta s-au lasat inspirati de natura. Au descoperit ca mamelonul mamei isi schimba forma in timpul alaptarii pentru a se potrivi perfect in gura bebelusului, dezvoltand astfel primele tetine si suzete NUK care au o forma anatomica si sunt potrivite pentru maxilar.

Partea plata ajuta la largirea maxilarului inferior intr-un mod similar cu alaptarea la san. Forma bombata a varfului se adapteaza palatului gurii copilului pe masura ce se dezvolta. Gatul tetinei este destul de plat, astfel incat buzele copilului pot sa se inchida in jurul acestuia aproape ca si in timpul alaptarii la san.

Orificiul tetinei nu se afla exact in varf: ceea ce inseamna ca alimentele stau mai mult in gura bebelusului, astfel incat sa se poata amesteca mai bine cu saliva – un lucru foarte important pentru o digestie sanatoasa.

Tetinele cu forma tipica NUK antreneaza in mod optim buzele, limba si chiar muschii faciali si sunt in continuare recomandate de medicii ortodonti. Poti gasi mai multe informatii in sectiunea "Forma NUK".

Cu ce ajuta o tetina potrivita pentru maxilar?

Din punct de vedere fiziologic, o suzeta ar trebui sa fie potrivita pentru maxilarul copilului si sa ofere limbii suficient spatiu pentru miscari naturale in timpul suptului. Forma plata din partea inferioara ii ofera limbii o pozitie naturala, ceea ce ajuta la dezvoltarea maxilarului. De asemenea, este important ca suzeta sa fie moale si flexibila. Un gat ingust reduce presiunea asupra maxilarului si a dintilor care asteapta sa iasa. Mai multe informatii gasesti in sectiunea "Forma NUK".

O suzeta nu provoaca aceleasi probleme ale dentitiei ca si suptul degetului mare?

Inainte ca micutul sa inceapa sa-si suga degetul mare de la mana sau coltul unei cuverturi, ar trebui sa-i dai o suzeta potrivita pentru maxilar.  O suzeta este mult mai flexibila decat un deget.

Suptul degetului mare de la mana pentru o perioada mai lunga de timp poate impinge incisivii frontali in fata, iar incisivii inferiori in spate.  Acest lucru poate duce la alinierea anormala a dintilor, ulterior fiind necesar tratament ortodontic pentru a corecta problemele.

Se spun multe lucruri despre suzete: care sunt avantajele si care sunt dezavantaje?

Chiar dupa nasterea bebelusului poti sa faci multe lucruri pentru dezvoltarea sanatoasa a maxilarului: in timpul alaptarii, un copil invata miscarile corecte de sugere-inghitire – baza etapelor de invatare care urmeaza.

Alaptarea si suptul sunt necesare pentru o dezvoltare sanatoasa a gurii si a maxilarului, care, la randul sau, sunt necesare pentru a manca si a vorbi.

O tetina potrivita pentru maxilar – modelata dupa mamelonul mamei – poate ajuta copiii sa suga si sa bea in mod corect. Forma asimetrica a suzetei ajuta copiii sa-si antreneze muschii faciali. Oricum, ar trebui luata suzeta de la copil daca acesta doar o tine in gura si nu o foloseste. Copiilor nu ar trebui sa li se dea o suzeta daca nu au nevoie de una si in niciun caz nu ar trebui sa pui miere sau alte dulciuri pe suzeta. Suzetele nu ar trebui folosite pentru a-i pastra pe copii linistiti. Aceasta ii poate calma si ajuta sa faca fata unor situatii suparatoare si stresante, dar nu poate inlocui grija si afectiunea parintilor. Daca suzeta cade din gura copilului in timp ce el doarme, aceasta nu ar trebui bagata din nou in gura atata vreme cat nu are nevoie de ea.

Ultimul studiu stiintific recomanda folosirea suzetelor ca si metoda de a ajuta copiii sa adoarma, deoarece acestea reduc riscul de mortalitate infantila. Mai mult decat atat, copiii dorm mai bine in timpul noptii daca parintii nu sunt prezenti in timp ce acestia adorm (de exemplu sa nu il tii de mana pe copil in timp ce doarme).

Pot suzetele sa reduca riscul mortii infantile?

Conform studiilor internationale, folosirea suzetelor poate reduce riscul de moarte infatila.1

Oamenii de stiinta de la Academia Americana de Pediatrie (AAP) au examinat aceasta ipoteza si au evaluat studii internationale relevante din anii 1966 pana in 2004.2

Rezultatele:

Copiii care dorm cu o suzeta in gura, prezinta un risc mult mai scazut de moarte infantila. Cu toate acestea, motivele specifice ale acesteia nu au fost inca cercetate complet.

Un mic sfat: Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa le dea o suzeta copiilor pana la varsta de 1 an de fiecare data cand merg la somn, indiferent daca este zi sau noapte.3

In primele 12 luni de viata nu doar riscul de moarte infantila este la cel mai inalt nivel, ci si reflexul natural de a suge este, de asemenea, cel mai puternic.

Copilul tau nu vrea o suzeta? Este ceva normal. Nu trebuie niciodata sa-l fortezi pe copil sa accepte suzeta. 

Reguli simple care te vor ajuta sa iti protejezi copilul: 

  • Daca este posibil, bebelusii ar trebui alaptati la san. In primele luni de viata, laptele matern este cel mai bun pentru copilul tau. Acesta ajuta la protejarea impotriva alergiilor si a infectiilor. Mai mult decat atat, tinerea micutului aproape de tine in timpul alaptarii este la fel de importanta ca si alimentatia: alaptarea la san este hrana atat pentru corp, cat si pentru suflet.
  • Bebelusii ar trebui pusi pe spate atunci cand dorm: aceasta pozitie s-a dovedit a fi cea mai sigura pentru copii.
  • Bebelusii fumeaza si ei – atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. Te rugam sa nu fumezi. Riscul de moarte infantila creste cu fiercare tigara fumata in casa ta!
  • Este foarte important ca mediul in care doarme sa fie unul “sanatos”: cel mai bun loc este intr-un sac de dormit, pe o saltea tare, in propriul pat al bebelusului, in dormitorul parintilor. Bebelusii nu trebuie sa fie imbracati prea gros: in mod normal, o patura suplimentara nu este necesara – si camera trebuie sa fie aerisita in mod regulat.
  • Ai senzatia ca bebelusul tau este bolnav sau se comporta diferit? Ca sa fii linistita ca totul este in regula, du-te cu micutul la medic. 4

1 Sursa: Gemeinsame Elterninitiative Plötzlicher Säuglingstod (GEPS) Deutschland e.V. (Initiativa Germana privind Moartea Infantila)

2 Academia Americana de Pediatrie, infiintata in 1930, are aproape 60.000 de membri in SUA, Canada si America Latina, campanii pentru sanatatea fizica, emotionala si sociala a copiilor si a tinerilor.

3 Sursa: Jurnalul Medical American, Pediatrie (2005; 116: 3716-e723)

4 Recomandarile din brosura "Cum pot sa ma asigur ca bebelusul meu doarme bine si in siguranta?" De la Hamburgischen Arbeitsgemeinschaft für Gesundheitsförderung e.V. (Grupul pentru Promovarea Sanatatii din Hamburg), in colaborare cu Departamentul pentru Protectia Sociala a Familiei, Sanatatii si Protectia Consumatorului din Hamburg si Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf.

Este o problema daca bebelusii tin suzetele in gura invers?

Pentru crearea formei NUK, ne-am inspirat de la natura, astfel incat bebelusii pot sa faca aceleasi miscari tipice atunci cand sug si inghit, la fel ca si atunci cand sunt alaptati la san. Suzeta NUK satisface reflexul natural al copiilor de a suge si, in acelasi timp, antreneaza muschii.

Partea plata a suzetei apasa usor gura si barbia bebelusului in timpul suptului, astfel incat varful suzetei are pozitia potrivita in gura. Multi bebelusi intorc invers suzeta in gura sau o scuipa afara daca aceasta este intoarsa.

Suzetele nu trebuie date la copii pentru a-i tine linistiti sau doar din obisnuinta. Acest lucru poate duce la folosirea suzetelor de catre bebelusi doar ca si jucarii care pot fi bagate in gura intr-un mod gresit. Bebelusii care au folosit inainte suzete cu o forma simetrica pot fi obisnuiti sa o bage in gura exact asa cum doresc.

Cel mai bine este sa-ti iei putin timp si sa-i arati bebelusului cum se tine suzeta NUK in gura, deoarece doar atunci cand suzeta este in pozitia corecta, aceasta isi face treaba corect si ajuta la dezvoltarea sanatoasa a maxilarului.

Ce trebuie sa fac daca copilul meu baga intreaga suzeta in gura?

Sunt foarte rare cazurile in care bebelusii baga intreaga suzeta in gura. Daca totusi acest lucru se intampla, nu te ingrijora. Partea plata a suzetei a fost in asa fel creata incat sa nu poata fi inghitita. In plus, are 2 gauri speciale pentru respirat, care lasa aerul sa circule, chiar daca suzeta ocupa tot spatiul din gura. Ia suzeta din gura bebelusului cu grija si calm.

Informatii generale despre marimea suzetelor NUK si siguranta folosirii acesteia:

NUK ofera 4 marimi diferite pentru bebelusi de la 0 la 36 de luni. Suzetele NUK au marimi diferite, insa aparatoarea pentru buze are acceasi dimensiune indiferent de varsta. Chiar si cele pentru bebelusi mici au aparatoarea pentru buze relativ mare: datorita formei de inima, aceasta nu acopera mult din fata si nu impiedica respiratia pe nas.

O aparatoare mai mare pentru buze nu ar impiedica copiii sa bage intreaga suzeta in gura?

Toate suzetele NUK sunt conform Standardului European EN 1400 pentru suzete, care descrie si reglementeaza atat suzete cu buton, cat si cele cu inel. De exemplu, design-ul si pozitionarea orificiilor pentru respirare: butonul suzetei ar trebui sa iasa in afara cel putin 10mm, astfel incat sa poate fi prins cu mana. Acest lucru nu inseamna ca acest tip de suzeta este mai putin sigura decat cea cu inel.

Ce trebuie sa stiu despre igiena suzetei?

Inainte ca bebelusul tau sa foloseasca o suzeta NUK pentru prima data, aceasta ar trebui curatata in intregime cu o solutie lichida de curatat (de exemplu Solutia de curatat de la NUK) si fiarta apoi timp de aproximativ 5 minute.

Daca in capul suzetei a ramas putin lichid, acesta ar trebui stors sau lasat sa se usuce. Nu pune niciodata suzeta in masina de spalat vase. Doar o singura spalare este destul pentru a distruge materialul.

Inca un lucru pe care nu trebuie sa il faci niciodata: nu linge suzeta! Saliva ta contine bacterii care pot cauza carii dentare pe care poti sa le transmiti la copil. Acest lucru este valabil si pentru linguri si tetine.

Clateste suzeta cu apa daca aceasta este murdara. De asemenea, benzile sau lanturile NUK pentru suzete sunt foarte practice, deoarece acestea pot fi prinse de hainele copilului. Acum, suzeta nu va mai cadea pe jos si nici nu mai poate fi pierduta.

N.B: Toate suzetele NUK au un sistem de ventilare. Un ventil permite aerului sa iasa din capul suzetei atunci cand acesta apasa cerul gurii. Acest lucru inseamna ca suzeta se potriveste intotdeauna perfect in gura copilului. In timpul fierberii, apa poate ajunge in capul suzetei prin acest ventil.

Un mic sfat: dupa fierberea suzetei, doar apasa capul suzetei pentru a iesi apa afara.

Fierberea a facut suzeta NUK foarte plata. Din acest motiv, a fost creat in suzeta un sistem de aspirare. Acest truc simplu te va ajuta: trage tare o data de partea cu tetina. Nu te ingrijora, tetina si aparatoarea pentru buza au fost create astfel incat sa reziste tragerii. Acest tip de aspirare ar trebui sa se faca in cazul in care, dupa fierbere, sistemul de ventilare este blocat: un ventil permite aerului sa iasa din tetina atunci cand  aceasta este apasata de palatul gurii. Astfel, tetina se potriveste intotdeauna perfect in gura bebelusului.

Cand este timpul pentru o noua suzeta?

Regula de baza: o suzeta din latex ar trebui inlocuita la fiecare 1 – 2 luni, la fel ca si periuta de dinti. De asemenea, odata ce aceasta devine lipicioasa, e timpul sa o inlocuiesti cu una noua.

Regula periutei de dinti se aplica de asemenea si in cazul suzetelor: ar trebui sa o inlocuiesti cu una noua odata la 1-2 luni.

Suzetele din silicon ar trebui inlocuite imediat ce observi primele semne de uzura. Pentru a preveni reinfectarea, bebelusilor ar trebui sa li se dea intotdeauna o suzeta noua dupa ce au avut o boala infectioasa (ca si raceala sau infectie la gat).

De la ce varsta pot sa ii dau bebelusului o suzeta?

In mod teoretic, chiar dupa nastere. Bebelusii au un reflex natural de a suge care trebuie satisfacut. Daca alaptezi, atunci acest reflex este satisfacut in mod natural – in adevaratul sens al cuvantului. Pentru unii bebelusi, acest lucru le este suficient, in timp ce pentru altii o suzeta ar fi de mare ajutor pentru a-i linisti.

Cand este o idee buna sa-i dau bebelusului o suzeta?

Inainte de toate, o suzeta este ceva care poate fi supt, astfel aceasta poate sa-l faca pe bebelus mai puternic, sa-i creeze o stare de confort si mai presus de toate are un efect calmant asupra bebelusului. Daca bebelusul doar tine o suzeta in gura, fara sa o foloseasca, aceasta ar trebui scoasa din gura micutului.

Cand este timpul sa spuneti adio suzetei?

Ar trebui sa renuntati la suzeta cam la sfarsitul celui de-al doilea an al copilului. Odata ce au implinit varsta de 3 ani, copiii nu ar mai trebui sa foloseasca o suzeta.

Aveti vreun sfat pentru a ne ajuta sa renuntam la suzeta?

Vorbeste cu copilul tau: explica-i de ce este timpul sa renunte la suzeta – de exemplu, din cauza ca el este prea mare sau ca suzeta este prea „batrana” si „obosita”.

Dar nu peste noapte: copiilor trebuie sa le oferi timp pana sa spuna adio acestui prieten de incredere.

Fa o „intelegere” cu copilul tau: suzeta ar trebui folosita doar acasa, pana cand micutul este pregatit sa renunte la ea.

O alta tactica: motiveaza-l pe copil sa ofere suzeta altcuiva ca si un „cadou” – de exemplu, unui nou-nascut pe care il cunoasteti amandoi, acesta avand „nevoie” urgent de suzeta. Foarte important: lauda-l pe copil foarte mult atunci cand renunta la suzeta.

O alta idee draguta este un personaj ca si Soother Fairy sau prietenii sai: daca va viziteaza Iepurasul de Paste, Mos Craciun sau Soother Fairy, atunci o sa fie si mai usor sa spuneti adio suzetei. Copilul tau poate sa-i dea suzeta si sa primeasca un cadou in schimb. In unele tari exista deja „copaci ai suzetelor”, unde pot fi agatate mult iubitele suzete.

Biberoane

De ce nu pot cumpara biberoane fara suzete de oriunde?

In mod normal, noi oferim doar biberoane cu suzete (de marimea 1 sau 2), astfel incat tu sa ai intotdeauna tot ce ai nevoie. In afara de asta, sunt foarte putine cereri de biberoane fara tetine: multe biberoane sunt cumparate chiar inainte sau dupa nastere – cu tetine de marimea 1.

Mai mult decat atat, chiar daca achizitionezi separat tetinele, biberoanele si accesoriile, daca acestea provin de la „Casa NUK”, garantam functionalitatea optima atunci cand le potrivesti intre ele.

Incap biberoanele NUK FIRST CHOICE in incalzitoarele si sterilizatoarele NUK?

Biberoanele NUK FIRST CHOICE se potrivesc perfect in toate incalzitoarele NUK. Am imbunatatit sterilizatorul NUK pentru 6 biberoane, astfel incat acestea pot fi incalzite prin sistemul cu aburi: acum, toate tipurile de biberoane NUK se potrivesc in acest sterilizator.

Pot sa pun biberoanele NUK in masina de spalat vase?

Nu pune niciodata biberoanele NUK din polipropilena in masina de spalat vase. Mai bine fierbe-le. Acestea rezista pana la temperatura de 97°C. Masina de spalat vase nu atinge aceasta temperatura, dar detergentul de curatat este foarte abraziv si poate sa distruga materialul. 

De unde pot cumpara capace de protectie pentru biberoane?

Cererea de capace NUK a fost atat de scazuta, incat acestea nu mai sunt disponibile in magazine. Capacele impotriva prafului doar impiedica depunerea prafului/Capacele de protectie nu ajuta la desurubarea inelului, avand doar rol de protectie. 

Nu pune niciodata capacele in masina de spalat vase - detergentii folositi pentru spalarea vaselor sunt prea abrazivi.

Care este cea mai buna metoda de a tine tetinele NUK in gura?

Suna mult mai complicat decat este: copilul tau bea corect atunci cand partea rotunda a tetinei este indreptata in sus spre nas, iar partea unghiulara este indreptata spre barbie. Astfel, cuvantul NUK este cu susul in jos.

Pot sa combin hranirea cu biberonul cu alaptarea la san?

Am dezvoltat sistemul NUK FIRST CHOICE de biberoane si tetine folosind cele mai recente descoperiri medicale in legatura cu alaptarea la san. Combinarea hranirii cu biberonul cu alaptarea la san nu doar ca nu este complicata, dar nici nu reprezinta o problema deoarece toate tetinele sunt create dupa forma mamelonului mamei. Vrei sa stii mai multe detalii in legatura cu acest subiect? Doar fa click pe sectiunea  „Forma NUK” sau uita-te la inregistrarea video din sectiunea „Interviuri cu experti”.

Cum pot preveni colicii atunci cand hranesc copilul cu biberonul?

Atunci cand prepari formula de lapte pentru micutul tau, respecta intotdeauna instructiunile producatorului si asigura-te ca folosesti cantitatea potrivita de apa si lapte praf. In cazul in care dupa agitarea biberonului, apare spuma, lasa biberonul sa stea pana cand aceasta s-a dispersat. Tetina potrivita si orificiul acesteia sunt foarte importante. In timpul hranirii, tetina ar trebui sa fie intotdeauna plina cu lapte. Dupa hranirea atat cu biberonul, cat si la san, este, de asemenea, foarte important ca micutul tau sa ragaie.

Din cand in cand, in timpul hranirii, bebelusii ar trebui ridicati in sus si batuti usor peste spate, pentru a elimina aerul inghitit.

Un ventil in sistemul nostru NUK Anticolici previne formarea vacuumului in sticla: bebelusul tau poate bea in mod continuu fara a inghiti aer.

In timpul hranirii cu biberonul cu tetina speciala NUK potrivita pentru maxilar, muschii buzelor, ai maxilarului si ai limbii sunt ajutati sa se dezvolte la fel ca si in timpul alaptarii la san. In timp ce copilul bea, miscarile naturale innascute raman neschimbate. Pentru a face digestia mai usoara in timpul sugerii, laptele este amestecat cu saliva. Tetinele NUK FIRST CHOICE au acelasi efect: acest lucru se intampla datorita faptului ca orificiul se afla pe partea superioara a tetinei si nu in varful acesteia. Poti gasi mai multe informatii despre acest subiect la sectiunea „Forma NUK”.

Exista diferite orificii ale tetinelor NUK cu ventil – cu ce se deosebesc intre ele?

Gasesti aici un rezumat despre cum poti diferentia intre ele tetinele NUK!

Marimile orificiilor tetinelor NUK:

Marimile (S, M sau L) sunt usor de vazut pe marginea tetinei sub sistemul de ventilare NUK. 

S =  orificiu extrafin – pentru lichide subtiri ca si laptele matern, formule de lapte pentru nou-nascuti, ceai sau apa.                                                                       

M = orificiu mediu – pentru formule de lapte.                                             

L = orificiu larg (silicon) – pentru lichide dense.

L = orificiu sub forma de cruce/orificiu sub forma de X – pentru lichide mai dense.

Materiale

Care este mai buna? O suzeta din silicon sau una din latex?

Tine doar de „gust”. Ambele materiale au avantajele lor. De asemenea, poti sa schimbi intre ele tetinele din latex cu cele din silicon. Cu toate acestea, odata ce copiilor le-au crescut primii dinti, recomandam folosirea suzetelor fabricate din latex, deoarece acesta este mai rezistent la muscatura decat siliconul.

Diferente:

Latexul este obtinut din lapte de cauciu si este un material natural de inalta calitate. Odata procesat, latexul este foarte flexibil si durabil, ceea ce il face potrivit pentru bebelusii care au deja primii dinti. Lumina directa a soarelui deterioreaza materialul mai repede si il poate decolora. De asemenea, aceasta decolorare este un semn pentru mame ca ar trebui sa inlocuiasca suzeta – ca si regula generala, suzetele ar trebui inlocuite odata la 1-2 luni. Fiind un produs natural, poti renunta la latex intr-un mod ecologic.

Suzetele NUK din silicon sunt fabricate dintr-un material sintetic de inalta calitate. Siliconul este transparent si foarte rezistent, chiar si razele directe ale soarelui sau grasimile comestibile (de exemplu cele care se gasesc in lapte) nu il deterioreaza. Cu toate acestea, siliconul este predispus deteriorarii. Daca observi acest lucru, este timpul sa inlocuiesti suzeta din silicon.

Ce este Bisfenolul (BPA) si Policarbonatul (PC)?

Abrevierea BPA vine de la Bisfenol A si este o materie prima folosita in productia materialului sintetic policarbonat  (PC). BPA „se gaseste” in material.

PC este un tip de material foarte versatil: este durabil, rezistent la caldura, incasant si transparent. Acesta este motivul pentru care PC este folosit pentru fabricarea nenumaratelor articole de uz casnic.

BPA este materia de baza pentru policarbonat, care se gaseste in multe produse pe care le folosim zilnic: de exemplu, in pungile de plastic sau cutiile de lapte, ambalaje, dar si in telefoanele mobile, CD-uri, precum si in ochelarii de soare, adezivi sau oja pentru unghii.

Sunt toate biberoanele NUK fara BPA?

Da. Incepand cu 1 iunie 2011, vinderea biberoanelor care contin BPA a fost strict interzisa in toate tarile din Uniunea Europeana. Acest lucru inseamna ca nu mai este permis sa vinzi biberoane care contin BPA.

La NUK, am schimbat intregul proces de productie al biberoanelor, folosind materiale fara BPA inainte ca interdictia legala Europeana sa intre in vigoare.

Ce alternative pentru produsele care contin BPA ofera NUK?

Fiecare material are propriile sale caracteristici.

Astfel, NUK ofera numeroase alternative pentru PC. De exemplu: biberoanele fabricate din sticla, polipropilena (PP), poliamida (PA) si polifenolsulfona (PPSU). Toate aceste materiale folosite de NUK sunt supuse incontinuu unor controale de securitate.

De ce a fost BPA criticat si cum trebuie vazuta interdictia EU?

Exista numeroase studii in toata lumea in care este cercetat pericolul pentru sanatate cauzat de Bisfelon A (BPA). Rezultatele acestor studii nu sunt concludente si astfel, in ultimele luni si ani diferite institute din mai multe tari continua sa cerceteze acest lucru.

Controversa stiintifica privind un posibil pericol pentru sanatate prin efectul pe care il are BPA asupra organismului uman a condus o la dezbatere publica importanta si i-a facut pe multi parinti sa se simta foarte nesiguri.

Ca masura de precautie, Comisia Europeana a luat decizia ca incepand cu 1 martie 2011 sa interzica folosirea BPA-ului in productia biberoanelor. Astfel, incepand cu 1 iunie 2011, nu a mai fost permisa in tarile din  Uniunea Europeana punerea in vanzare a biberoanelor care contin BPA.

Cum evalueaza autoritatile riscul prezentat de BPA?

Pentru a afla ce au de spus autoritatile competente ca si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sau Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), puteti accesa website-urile acestora:

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA):

http://www.efsa.europa.eu/de/faqs/faqbisphenol.htm?wtrl=01

Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR):

http://www.bfr.bund.de/cd/7195

 

Suzetele contin BPA?

O suzeta NUK este facute din mai multe parti. Tetina (capul suzetei) este intotdeauna fabricata din silicon sau latex, fiind astfel 100% fara BPA. Aparatoarea pentru buze si inelul se fabricau din policarbonat (PC).

Insa, la NUK, am reactionat din timp la teama parintilor de a folosi produse care contin BPA si am schimbat procesul de productie al suzetelor, folosind doar materiale fara BPA, cum ar fi polipropilena (PP).

Astfel, toate suzetele NUK sunt fara BPA si sunt marcate ca atare.

Sunt toate suzetele NUK fara BPA?

Cu ceva timp in urma, NUK a schimbat complet procesul de productie al suzetelor, folosind doar materiale fara BPA. Din pacate, acest lucru nu este valabil si la suzetele NUK din policarbonat care se mai gasesc in cateva magazine. Pentru a identifica mai usor suzetele care nu contin BPA, acestea sunt marcate cu inscriptia „BPA-free”.

Pot sa continui sa folosesc o suzeta din policarbonat?

In mod normal, da. Totusi, este recomandat ca toate produsele NUK sa fie spalate in intregime inainte de utilizare si sa fie verificate sa nu aiba nicio uzura. Suzetele deteriorate ar trebui sa fie intotdeauna inlocuite.

Diverse

Am pierdut instructiunile de utilizare – ce pot sa fac?

Nu este nicio problema: sub titlul „Instructiuni de utilizare” poti sa descarci unele noi, oricand – gratis, bineinteles.