It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to romanian:] weeks of pregnancy

Saptamanile de sarcina -

Burtica ta creste odata cu dezvoltarea bebelusului.

[Translate to romanian:] weeks of pregnancy

 

Aici vei gasi un ghid saptamanal despre ceea ce se intampla in corpul tau.

Saptamanile 1-4

> Saptamana 1

 

Sarcina incepe cu prima zi a menstruatiei - intr-o perioada in care inca nu esti insarcinata. Aceasta data reprezinta doar baza pentru toate celelalte calcule. Daca vrei sa incerci sa ai un copil, trebuie sa iti reanalizezi obiceiurile si dieta cat mai repede posibil si sa renunti la fumat.

> Saptamana 2

 

Suntem pregatiti! Cand spermatozoizii partenerului tau intalnesc ovulul, la scurt timp dupa ovulatie, cu putin noroc, acestia se combina si formeaza prima celula a bebelusului. Miracolul vietii isi poate urma cursul.

> Saptamana 3

 

Ovulul fertilizat calatoreste prin trompele uterine pana in uter. Pe parcursul calatoriei, ovul se divide pana cand este alcatuit din cateva sute de celule. Cand ajunge la destinatie, ovulul se instaleaza in membrana mucoasa a uterului. Din acest moment nu numai ca s-a hotarat deja daca va fi o fata sau un baiat, dar si daca va avea ochii tai sau ai tatalui.

> Saptamana 4

 

In uter, ovulul se dezvolta atat in copil, cat si in placenta. Corpul tau produce foarte multi hormoni. Unele femei observa aceasta schimbare imediat si au greturi, sunt ravasite de emotii, au sanii tari sau crampe usoare in abdomenul inferior. Alte femei nici macar nu realizeaza ca sunt insarcinate.

Saptamanile 5-8

> Saptamana 5

 

Pana la sfarsitul acestei saptamani, celule s-au transformat deja intr-un embrion. Copilul tau are patru milimetri si inima incepe sa-i bata. Doar acum absenta menstruatiei indica faptul ca astepti un copil. Testul de sarcina este dovada definitiva a acestei vesti minunate - desi s-ar putea sa nu te simti chiar atat de minunat in aceasta perioada. Hormonii fac ca multe femei sa fie mai sensibile si mai iritabile.

> Saptamana 6

 

Chiar din aceasta etapa timpurie toate organele principale ale bebelusului incep sa se formeze, inclusiv ficatul, stomacul si intestinul. De asemenea, creierul incepe sa se dezvolte si s-a format maduva spinarii. Si bratele si picioarele incep sa fie vizibile. Inca nu exista modificari semnificative in corpul tau – in afara de posibilele greturi de dimineata, probleme cu somnul pe timp de noapte sau de epuizare. Insa, este posibil sa nu experimentezi niciunul dintre simptomele clasice asociate etapelor initiale ale sarcinii.

> Saptamana 7

 

Embrionul are aproximativ 14 milimetri. Nasul, urechile si gura incep sa se formeze. Chiar si palmele si talpile incep sa prinda forma. In aceasta etapa, sanii tai vor deveni mai mari si mai grei, semn ca se pregatesc de alaptare. De asemenea, ai putea fi surprinsa de unele schimbari legate de miros si gust. Si vei descoperi bursc noi placeri sau neplaceri.

> Saptamana 8

 

Acum, copilul are in jur de 1.5 grame. Inima sa bate de doua ori mai repede decat a ta. Capul incepe sa creasca disproportionat fata de corp. Bebelusul incepe sa dezvolte un nerv optic si o limba micuta. Coloana vertebrala incepe sa se dezvolte in jurul maduvii spinarii. Este aproape timpul pentru prima ecografie. Stim ca atat tu, cat si tata va doriti sa vedeti prima poza cu bebelusulul. Asa, ca ia-l si pe el la control cu tine. Evita efortul fizic in exces, deoarece acesta poate sa provoace uterul sa se contracte, ceea ce poate sa duca la un avort prematur in cazuri extreme. Oricum, este destul de dificil sa faci vreun rau sarcinii in aceasta perioada.

Saptamanile 9-12

> Saptamana 9

 

Embrionul are deja 20 de milimetri si capul inca ocupa cel mai mult spatiu din burta ta. Gatul incepe sa separe capul de restul corpului si fata bebelusului inca continua sa se formeze. Ochii si pleoapele s-au format si acum e timpul pentru buze si germenii dintilor. O dieta echilibrata si sanatoasa este esentiala in acest stadiu de dezvoltare rapida. Mancarea proaspata, usor de digerat este cea mai buna pentru a te asigura ca poti sa-i oferi bebelusului destule vitamine si minerale.

> Saptamana 10

 

Embrionul are in jur de trei centimetri si cantareste aproximativ 13 de grame. Copilul tau este acum "complet", toate organele sunt la locul lor si inima este impartita in doua, partea stanga si partea dreapta. Acum, copilul creste si se dezvolta. Si acest lucru se va vedea si in starea ta de spirit. Hormonii din sangele tau transmit orice senzatie de fericire, dar si orice forma de stres. Rinichii incep sa lucreze mai mult, volumul de sange va creste cu aproximativ 35%, iar uterul va creste de la aproximativ 70 de grame la inceputul sarcinii la aproximativ 1000 de grame in etapele finale.

> Saptamana 11

 

Embrionul devine un fetus. Fata in special incepe sa prinda trasaturi umane – ochii si urechile sunt in pozitia corecta. Gura si nasul continua sa se dezvolte, pleoapele acopera ochii si globul ocular se dezvolta. Acum, vei simti ca incepi sa respiri un pic mai greu. Inima ta bate mai tare din cauza cresterii cantitatii de sanga din corp, ceea ce iti forteaza inima sa lucreze mai mult. Aproximativ 25% din sangele tau este necesar doar pentru placenta.

> Saptamana 12

 

Bebelusul incepe sa se miste. Desi in aceasta perioada este vorba doar de o actiune reflexa, noii muschi ai bebelusului tau ii permit sa isi miste mainile si picioarele, sa-si intoarca capul si sa stranga pumnul. Atat dintii permanenti, cat si cei de lapte incep sa se formeze. Simptomele de greata si oboseala incep sa dispara. Ai deja trei luni de sarcina si ai luat pana la doua kilograme in plus. Doar 48 de grame din acea greutate ii este atribuita bebelusului. Restul greutatii este placenta, lichidul amniotic, sanii si burtica mai mare.

Saptamanile 13-16

> Saptamana 13

 

Acum, bebelusul are primele oase. Picioarele si oasele pelviene sunt vizibile si coastele se formeaza. Regula de aur pentru tine este: totul cu moderatie si opreste-te atunci cand ceva devine dificil – chiar si atunci cand este vorba de sport. Femeile insarcinate se simt cel mai confortabil in apa. Apa elibereaza presiunea din articulatii si miscarile dificile devin mai usoare.

> Saptamana 14

 

Un medic specialist iti poate spune daca ai o fetita sau un baiat. Gonada incepe sa produca hormonii necesari pentru dezvoltarea organelor genitale externe. Ai deja peste 35 de ani? Nu trebuie sa te ingrijorezi. Daca nu apare nicio complicatie, sarcina ar trebui sa decurga normal.

> Saptamana 15

 

Copilul tau poate sa deschida si sa inchida gura si sa faca miscarile suptului. Scheletul continua sa se dezvolte. La ecografie, medicul poate masura circumferinta capului bebelusului. Talia ta dispare, burta devine tot mai rotunda si incepi sa porti marimi mai mari la fuste sau pantaloni. Femeile insarcinate descopera deseori ca fata lor este mai moale si radianta. Acest lucru se poate datora retentiei lichidului.

> Saptamana 16

 

Tiroida bebelusului incepe sa functioneze si produce hormoni pentru diverse sarcini, ca si asigurarea cresterii. Pentru a functiona cum trebuie, tiroida are nevoie de iod, care se gaseste in alimente precum pestele. Multi doctori recomanda administrarea unor suplimente de iod, deoarece acesta lipseste din multe alimente.

Saptamanile 17-20

> Saptamana 17

 

Copilul tau are aproximativ 16 centimetri de la cap pana la degetele de la picoare si aproximativ 135 grame. Acesta continua sa-si ia oxigen din sangele tau. Cu toate acestea, bebelusul incepe sa aiba miscari respiratorii, desi acestea nu au nicio functie in aceasta etapa. Copilul practica interactiunea complicata intre respirare si inghitire. Tu incepi sa transpiri mai des din cauza cresterii temperaturii corporale din timpul sarcinii. Acest lucru este complet normal – la fel ca si cresterea semnificativa a secretiei vaginale.

> Saptamana 18

 

In sfarsit simti prima lovitura a bebelusului – si inca ce lovitura! Copilul te loveste cu intregul sau corp. Cele mai multe femei se simt minunat in aceasta perioada a sarcinii. Toate neplacerile din etapele initiale ale sarcinii vor disparea. Cu fiecare zi care trece, astepti din ce in ce mai mult venirea bebelusului. Este normal sa-ti fie mai cald decat de obicei. In timp ce acest lucru este placut pe timpul iernii, poate fi putin incomod pe timpul verii.

> Saptamana 19

 

Incepe procesul de mielinizare a fibrelor nervoase, muschii devin tot mai puternici, miscarile sunt tot mai definite si abilitatile motorii incep sa se dezvolte. Pentru a-si dezvolta si mai mult musculatura, bebelusii isi urmeaza propriul regim de fitness de apucare, intoarcere si lovire. Bebelusul tau incepe incet sa se ingrase. In acest stadiu, burta ta va fi clar vizibila.

> Saptamana 20

 

Ai ajuns la jumatatea drumului – si bebelusul tau poate auzi. Nu doar ca poate sa-ti auda inima batand si circulatia sangelui, ci si zgomotele din exterior. Muzica, zgomotul, oamenii si in special vocile acestora. Bebelusul are acum toate cele douasprezece pana la paisprezece miliarde de celule nervoase. Si te confrunti cu intrebarea “Sa alaptez sau nu?” – cel putin cand incep sa apara primele picaturi de lapte din san. Acest lucru inseamna ca organismul tau este ocupat cu pregatirea perioadei de dupa nasterea bebelusului.

Saptamanile 21-24

> Saptamana 21

Bebelusul are in jur de 21 centimetri de la cap pana la degetele picioarelor si cantareste aproximativ 330 grame. El doarme intre 16 si 20 de ore in fiecare zi – cateodata doarme adanc, cateodata usor. Restul zilei si-l petrece facandu-si “regimul de fitness”. Presiunea exercitata de catre uter asupra organelor in aceasta perioada poate provoca mentinerea sfincterului esofagian deschis. Acest lucru cauzeaza reflux gastroesofagian si arsuri la una din doua femei insarcinate.

 

De asemenea, cresterea retentiei de apa in organism poate duce la maini si picioare usor umflate – neconfortabil, dar complet normal.

> Saptamana 22

 

Pielea bebelusului este acum opaca si rosie. Insa, este inca incretita deoarece corpul bebelusului nu s-a ingrasat destul, fiind inca slab. Igiena personala devine din ce in ce mai importanta, deoarece tesutul adipos si mamar sunt sub presiunea cresterii rapide. Hidratarea pielii si masajele pentru gravide te vor face sa te simti mai confortabil. S-ar putea sa apara cateva vergeturi, dar acestea vor disparea dupa nasterea bebelusului.

> Saptamana 23

 

Bebelusului incepe sa-i creasca par subtire si unghii. Celulele creierului se maturizeaza si micutul tau poate sa inteleaga si sa-si aminteasca. In aceasta perioada pot sa apara furnicaturi sau picioarele sa ti se para ca sunt tot mai grele. Femeilor insarcinate pot, de asemenea, sa le apara varice si hemoroizi.

> Saptamana 24

 

Capul bebelusului are acum un diametru de aproximativ sase centimetri. De la crestet pana la talpile picioarelor, acesta are in jur de 26 centimetri si cantareste aproximativ 500 de grame. Ochii sunt inca inchisi, dar genele cresc. Si bebelusul poate sa viseze, asa cum visezi tu la venirea acestuia pe lume. Spre sfarsitul acestei saptamani, uterul poate sa ajunga la inaltimea ombilicului. De ce sa nu te bucuri de timpul ramas pana la nastere si sa mergi intr-o vacanta cu partenerul tau. Cu cat partenerul este mai implicat pe perioada sarcinii, cu atat mai mare este intelegerea si bucuria sa.

Saptamanile 25-28

> Saptamana 25

 

Copilul tau inghite si absoarbe prin piele lichid amniotic, o parte din el fiind eliberat din nou sub forma de urina. Spre sfarsitul sarcinii, lichidul amniotic este inlocuit in decurs de doua ore. Cantitatea variaza intre 300 mililitri si 1.5 litri. Organele tale sunt impinse afara din pozitia normala, datorita cresterii rapide a bebelusului. Respiratia poate deveni tot mai dificila si nevoia de a merge la toaleta poate fi tot mai mare.

> Saptamana 26

 

Micutul tau are acum in jur de 30 centimetri de la cap la degetele de la picioare si cantareste in jur de 650 grame. Daca copilul tau este nascut prematur in aceasta etapa, el are sanse de supravietuire. Burtica ta probabil ca este foarte rotunda. Datorita pielii foarte intinse, mancarimile pot fi mult mai dese, dar poti controla acest lucru prin aplicarea uleiurilor hidratante. De asemenea, poti sa adormi mai greu.

> Saptamana 27

 

Pielea bebelusului incepe sa nu mai fie incretita si sa se intinda, deoarece depunerile de grasime devin tot mai vizibile. Bebelusul traieste alaturi de tine – nu pierde nimic din ce se intampla atat in interior, cat si in exteriorul corpului tau. Sa stii ca nu va ezita sa te anunte prin lovituri. In acest stadiu al sarcinii, primul lapte, cunoscut sub numele de colostru, se formeaza deja in sani. Acest lapte este usor de digerat, fiind hrana bebelusului dupa nastere, pana la producerea laptelui matern obisnuit.

> Saptamana 28

 

Copilul poate sa isi deschida ochii si sa faca distinctia intre lumina si intuneric. Bea din ce in ce mai mult lichid amniotic. Aproape tot lichidul trece prin sistemul digestiv, este filtrat de rinichi si apoi eliminat din nou. Pana la jumatate de litru de urina intra in lichidul amniotic in fiecare zi. Vei lua in greutate mult mai repede. Nu doar copilul creste, ci si placenta si sacul amniotic te vor face si pe tine sa iei in greutate. Nu ar trebui in niciun caz sa incerci sa combati cu o dieta grasimea depusa pe corpul tau.

Saptamanile 29-32

> Saptamana 29

 

Creierul bebelusului continua sa se dezvolte. Se formeaza o retea complexa de nervi. Fiecare “firicel” este izolat de un strat protector care permite transmiterea stimulilor mai rapid. Tot acum, sunt create si fibrele nervoase. Multe dintre femeile insarcinate iau in greutate in aceasta saptamana in jur de un jumatate de kilogram. Burtica ta devine din ce in ce mai mare. Ombilicul incepe sa iasa tot mai mult in evidenta.

> Saptamana 30

 

Pielea bebelusului incepe sa-si schimbe culoarea de la rosu la roz. Corpul sau micut devine rotund datorita grasimii depuse care reprezinta acum pana la 8% din greutatea bebelusului. Ti-a aparut pe mijlocul burticii o linie dreapta, de culoare inchisa? Aceasta este cunoscuta ca si linia neagra (linea nigra), care poate sa apara din cauza pigmentarii crescute a pielii. Aceasta linie va disparea din nou la un moment dat dupa nastere.

> Saptamana 31

 

Copilul continua sa bea mult lichid care este procesat de rinichi, stomac si intestine. Se crede ca lichidul amniotic isi schimba gustul in functie de dieta mamei. Micutul tau descopera, de asemenea, si simtul gustului. Fii foarte atenta la infectii. In acest stadiu, bacteriile si virusii pot trece de bariera placentara, deoarece peretele a devenit mai subtire pentru a permite sa intre cantitati mai mari de nutrienti.

> Saptamana 32

 

Bebelusul tau incepe sa se inghesuie in burta. Se misca mai putin si se concentreaza mai mult pe gasirea unei pozitii confortabile. Daca bebelusul s-ar naste acum, ar avea sanse de supravietuire. Chiar daca plamanii sai inca nu sunt complet dezvoltati, tehnologia medicala poate sa-l ajute pe acesta sa respire, ceea ce inseamna ca poate sa supravietuiasca. Uterul se poate contracta pentru pregatirea pentru nastere. Aceste contractii dureaza in jur de 20 de secunde si chiar s-ar putea sa nu simti nimic. Cu toate acestea, poti simti o durere pelviana din cauza extinderii uterului.

Saptamanile 33-36

> Saptamana 33

 

In aceasta perioada, micutul poate sa aiba pana la 40 centimetri si sa cantareasca pana la 1,700 grame. Acum, acesta adopta pozitia fetala. In 95% din cazuri, copilul este pozitionat cu capul in jos, fiind prima parte a corpului care vine pe lume. Evita incercarea de a compensa greutatea excesiva prin inclinarea inapoi. Acest lucru iti schimba atat perspectiva, cat si centrul de greutate, ceea ce inseamna ca poti sa te lovesti de obiecte din casa sau sa scapi lucruri din mana.

> Saptamana 34

 

Sangele copilului tau contine o cantitate mai mare de calciu decat sangele tau. Are nevoie de aceasta cantitate pentru dezvoltarea oaselor. Placenta obtine calciul de care bebelusul are nevoie prin absorbtia acestuia din rezervele de calciu ale mamei. Nota: concediu de maternitate incepe de la sfarsitul acestei saptamani.

> Saptamana 35

 

Pana in aceasta saptamana, multi bebelusi adopta pozitia fetala optima pentru a veni pe lume. Te gandesti din ce in ce mai mult la nasterea copilului tau. Cum va arata?

> Saptamana 36

Bebelusul nu are inca un sistem imunitar propriu. El isi procura anticorpii de la tine si este protejat de toate infectiile pentru care tu ai dezvoltat anticorpi. Poti sa experimentezi contractii neobisnuite. Unele dintre acestea pot fi puternice si dureroase. Insa, acest tip de contractii nu sunt dese si nu apar la intervale regulate. Aceasta este diferenta fata de contractiile normale care apar la intervale regulate de timp.

Saptamanile 37-40

> Saptamana 37

 

Copilul tau continua sa creasca si are in jur de 45 centimentri si cantareste aproximativ 2,400 grame. Placenta are intre 20 si 25 centimetri, 3 centrimetri in grosime si cantareste in jur de 500 grame. Destul de mare pentru a garanta schimbul de nutrienti intre tine si bebelusul tau.

> Saptamana 38

 

Bebelusul produce cortizon, un hormon care pregateste plamanii pentru prima respiratie a acestuia. Din momentul in care copilul este nascut, circulatia sangelui este separata si nu mai este conectata cu a ta. Daca ai sentimente de frica si incertitudine cu privire la nasterea care urmeaza – stai linistita, e complet normal.

Foarte multe femei insarcinate devin foarte active inainte de nastere, spala geamuri sau sterg dulapurile. Curatarea “cuibului” pentru noul venit. Nu trebuie sa te lupti cu acest “instinct de cuib”. Fa-ti bagajul si fii pregatita sa mergi la spital sau la centrul de nasteri.

> Saptamana 39

 

Nu mai este destul spatiu in burtica. In aceasta perioada, „locatarul“ tau si-a pus mainile in jurul pieptului, si-a indoit picioarele si abia mai are loc sa se miste. Asa ca, nu-ti face griji daca nu se mai misca atat de des. Acum, el are in jur de 50 centimetri si cantareste aproximativ 3.000 grame.

> Saptamana 40

 

Sunt multe semne care indica faptul ca bebelusul tau e pe drum – cum ar fi oboseala brusca sau greata. Acest lucru se intampla din cauza schimbarilor hormonale menite sa declanseze nasterea. Atunci cand observi sange sau ti s-au rupt apele, e timpul sa mergi la spital. De asemenea, trebuie sa mergi la spital daca ai contractii regulate la fiecare cinci sau zece minute, timp de cel putin o ora.

These fit to this phase of life

4 Phases of Life