It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to romanian:] All about breastfeeding

Totul despre alăptare – hrana care este aproape de inimile noastre

Anticorpi, vitamine, oligo-elemente și multă dragoste: laptele matern conține tot ce îi este necesar copilului tău pentru o dezvoltare sănătoasă, în primele luni de viață.

De aceea, alături de alte produse folositoare pe perioada alăptării, am dezvoltat și pompele pentru extragerea laptelui matern, pentru a-ți simplifica rutina de zi cu zi și pentru a te ajuta să scapi de problemele care pot apărea în această perioada. Informațiile de bază despre acest subiect, le găsești aici.

Ia decizia corectă

Alăptare - da sau nu? Doar ascultă ce îți transmite corpul tău

[Translate to romanian:] breastfeeding mother

Moașele, specialiștii în alăptare și medicii sunt cu toții de acord: alăptarea este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Este natural atât pentru tine, cât ți pentru el. Aproape orice femeie poate alăpta. S-a demonstrat, prin practică, faptul că o mamă cu cât știe mai multe despre procesul de alăptare și este pregătită, cu atât alăptarea copilului ei va fi un succes.

De asemenea, poți avea propriile motive pentru a nu alăpta. Cel mai important lucru este sa iei decizia cea mai bună pentru tine și să nu te simți vinovată sau să asculți ce spun ceilalți. Dacă tu te simți confortabil și încrezătoare, vei experimenta momente speciale alături de micuțul tău.

Echipa de experți de la NUK răspunde întrebărilor tale în legatură cu acest subiect în aceste video-uri.

Descoperă toate beneficiile

De ce alăptarea reprezintă cel mai bun start în viață?

[Translate to romanian:] benefits of breastfeeding

Laptele matern conține tot ce îi este necesar copilului tău în primele luni de viață, în cantitatea și în combinația potrivită, este întotdeauna disponibil și este complet gratis.

Niciun alt tip de hrană nu oferă atat de multă protecție împotriva infecțiilor și a îmbolnăvirii. Studiile arată că bebelușii alăptați sunt mai puțin afectați de otită, diaree sau infecții respiratorii sau urinare. De asemenea, mai târziu, când vor fi adulți, aceștia vor fi mai puțin predispuși la unele boli intestinale sau la diabet de tip 2.

Alăptarea ajută la dezvoltarea mușchilor faciali și este un bun exercițiu pentru maxilar. Acest exercițiu va avea un efect pozitiv, mai târziu, în dezvoltarea vorbirii și în mestecarea hranei solide.

Dacă în primele 6 luni, îți alăptezi bebelușul, acest lucru poate reduce riscul aparițiilor unor alergii. De asemenea, este indicat ca în primele luni să eviți consumul produselor alimentare ce conțin lapte de vacă pentru a nu-i transmite copilului proteine străine.

Alăptarea este liniștitoare -  nu doar pentru copil, ci și pentru tine. Chiar dacă viața poate fi uneori solicitantă, poți să te liniștești și să te reîncarci cu energie. De asemenea, atunci cand alăptezi pentru prima dată, sunt eliberați mulți hormoni, ceea ce face ca instinctele materne să devină și mai puternice.

Și sănătatea ta are de câștigat: alăptarea timpurie și regulată reduce riscul infecțiilor și al sângerarii de după naștere. Aceasta poate să reducă chiar și riscul de apariție al cancerului de sân.

Alăptarea te poate ajuta să fii din nou în formă dupa naștere. Atunci când alăptezi, arzi multe calorii și astfel poți încet, încet să slăbești. De asemenea, și burta își revine la forma inițială mult mai repede.

Modul în care funcționează alăptarea

Urmează-ți propriile reguli

[Translate to romanian:] how breastfeeding works

De îndată ce copilul tău începe să se hrănească la sân, glandele mamare se apucă de treabă: un hormon stimulează producerea de lapte, în timp ce altul asigură eliberarea acestuia. Nu trebuie să te îngrijorezi în ceea ce privește cantitatea, compoziția sau temperatura laptelui.

Dacă alăptezi mai mult timp, nu trebuie să îi oferi bebelușului nimic în plus - chiar dacă micuțul tău are momente când nu vrea să se hrănească așa cum trebuie. Bebelușii știu când și de cât de mult lapte matern au nevoie pentru a crește mari și puternici. Și glandele tale mamare reacționează imediat. Ele încep să producă mai puțin în cea de a treia zi și lucrează invers. În cazul în care copilul tău este mare și vrea mai mult lapte, cantitatea produsă va crește. Cu cât micuțul tău se hrănește mai des, cu atât glandele mamare vor produce mai mult lapte. Dacă ești îngrijorată că bebelușului tău pare să îi fie foame dupa alăptare, atunci ar trebui să ceri sfatul unei moașe sau unui medic pediatru. 

Un lucru la care ar trebui să te gândești tot timpul când alăptezi: ceea ce tu consumi, consumă și copilul tău! Alcoolul și țigările sunt ca o otravă pentru micuțul tău. Așa că evită să consumi ceea ce ar putea dauna sănătății și ar duce la depunerea unor otravuri în organism, care de asemenea, ajung și în laptele matern.

Înainte să iei orice medicament, întreabă medicul sau farmacistul. Mai presus de toate, mănâncă cât de mult dorești, cât de variat și de sănătos posibil. Pe lângă alimentele din meniul tău, ar trebui să mănânci multe fructe și legume proaspete, precum și produse lactate, ouă, carne și peste. Însă, trebuie să fii conștientă de faptul că, uneori, produsele sănătoase pot și ele să ducă la consecințe neplăcute. De exemplu, unii copii pot face eritem fesier ca reacție adversă la portocale sau flatulență provocată de consumul de usturoi, mazăre, fasole, linte, varză sau produse din făină integrală.

Good to know