It seems you are using an unsupported browser. Please update your browser to Chrome or Firefox for the complete NUK website experience.
[Translate to romanian:] 18 plus month old kids
[Translate to romanian:] 18 plus months old kids

A invata sa manance si sa bea singur necesita foarte multa dexteritate. Odata ce ai inteles asta, o sa ti se pare minunat ca micutul tau poate sa faca acest lucru la doar un an jumate – si nu o sa te mai deranjeze putina mancare care mai cade pe jos din cand in cand.

Odata ce apare primul dinte, ceilalti nouasprezece ii vor urma repede exemplul. Multi copii, la varsta de 3 ani au deja toti dintii de lapte. De indata ce vezi primul coltisor alb, este timpul pentru periajul zilnic. Ingnora ce spun altii – acest lucru este o necesitate.

Comportamentul social al copilului tau se va schimba fundamental in timpul celui de-al doilea an de viata. Acesta se va vedea pe sine si pe altii ca indivizi diferiti si va incepe sa empatizeze cu ceilalti si sa ceara acelasi lucru de la cei din jurul sau.

Metodele sale de joc se schimba si ele: se va uita la carti singur, va umple recipientele goale, va construi turnulete si va intelege din ce in ce mai mult principiul cauzei si efectului.

Copilul tau invata sa vorbeasca in propozitii. "Minge" va deveni "mingea dus" si putin mai tarziu: "mingea dus din nou" - adica din ce in ce mai multe cuvinte sunt combinate impreuna.

Acum, dezvoltarea motorie a copilului pare sa incetineasca putin. Nu te lasa pacalit! A invata sa fugi, sa sari, sa urci, sa arunci si sa prinzi nu este usor. Aceste abilitati nu numai ca necesita din ce in ce mai multa forta musculara si dexteritate, ci si un sentiment matur de echilibru.

Copilul tau poate tine un pix sau un creion in mana si poate dezvolta abilitati de comunicare in mod creativ cu forme si culori. Se va bucura sa construiasca turnuri inalte. Toate acestea necesita miscari si mai sofisticate.

Nu poti sa-ti fortezi copilul sa foloseasca olita. Acest lucru se va intampla numai atunci cand el doreste sa faca acest pas si necesita multa perspicacitate si intelegere, pe care le va dobandi pana la varsta de 3 ani.

Copilul incepe sa inteleaga timpul. "Inca un somn" este o dimensiune pe care o poate vizualiza. Asa ca, incearca sa eviti sa faci o promisiune pentru "maine" de care nu te poti tine. In acelasi timp, copilul tau este capabil sa-si aminteasca lucrurile din ce in ce mai bine si se poate baza pe propria experienta.

Si poate, de asemenea, sa aiba asteptari cu privire la viitor. Acest lucru implica pericolul de a fi crescut in fata a ceea ce este posibil. Uneori, “Vreau” nu poate fi obtinut, iar asta il poate face sa-si iasa din fire.

Micutul tau isi va face primii "cei mai buni prieteni" ai sai. Interactionand cu alti copii, el va cunoaste si isi va asuma diverse roluri sociale. Incet, incet, se apropie si vremea de a merge la gradinita.

These fit to this phase of life

4 Phases of Life