Tot ce trebuie sa stii despre nastere
Cum stiu cand am contractii, ce tip de nastere este potrivita pentru mine, cine ma va ajuta? Gaseste aici raspunsurile care te vor ajuta in procesul nasterii.
Cum stiu cand am contractii, ce tip de nastere este potrivita pentru mine, cine ma va ajuta? Gaseste aici raspunsurile care te vor ajuta in procesul nasterii.
Cursurile prenatale pot fi de mare ajutor si sunt recomandate incepand cu cea de-a 20-a saptamana de sarcina. Accentul se pune mai mult pe pregatirea fizica si psihica pentru acest moment important, decat pe pregatirea pentru nastere. Inveti modul corect de a respira in timpul contractiilor si tehnici de a face fata noilor experiente prin care trece corpul tau. Poti discuta cu moase sau cu medici experimentati, care te vor ajuta sa depasesti orice incertitudine sau frica pe care le ai. Partenerul tau poate merge, de asemenea, cu tine la majoritatea cursurilor.
Semnele ca momentul nasterii a sosit sunt ruperea membranelor sacului amniotic (ruperea apei), sangerarea si contractiile regulate ale uterului declansate de hormoni. Daca contractiile persista in decurs de o ora, la intervale cuprinse intre 5 si 10 minute, inseamna ca e timpul sa mergi la spital sau la centrul de nastere sau sa o chemi pe moasa in cazul in care ai optat pentru o nastere acasa.
Intregul proces de nastere poate fi impartit in trei faze. Prima faza este, de obicei, cea mai lunga si este atunci cand orificiul uterin se deschide complet. Contractiile sunt slabe la inceput, cu intervale de timp lungi intre ele. Urmeaza cea de-a doua faza a travaliului, cand evenimentul mult asteptat are loc - copilul tau se naste. Etapa finala a travaliului dureaza pana cand placenta, impreuna cu cordonul ombilical si sacul amniotic sunt expulzate. Apoi poti sa te odihnesti si sa te bucuri de bebelusul tau!
Toata lumea stie ca nasterea poate fi dureroasa - chiar foarte dureroasa. Acest lucru depinde in mare masura de modul in care decurge nasterea si de rezistenta la durere a mamei. Cu toate acestea, stim ca o cunoastere exacta a procesului de nastere contribuie la reducerea durerii. Asadar, afla in timp util despre diferitele optiuni de tratament pentru durere disponibile in timpul nasterii. Ameliorarea durerii variaza de la remedii homeopate, tehnici de relaxare si acupunctura, pana la injectii contra durerii si anestezie epidurala (anestezie epidurala sau PDA pe scurt). Oricare ar fi decizia ta, trebuie sa te asiguri ca dorintele tale sunt luate in serios - daca doresti sa nasti fara niciun analgezic sau doresti ca durerea sa dispara de la bun inceput.
Nasterea este un proces individual, care este influentat de o serie de factori - inclusiv locul nasterii. Fa-ti timp sa gasesti locul potrivit pentru tine. Intereseaza-te despre diversele tipuri de nastere si ajutoarele disponibile, cum ar fi scaunul de nastere, barele de perete si nasterile in apa, tipurile de cezariana, tipul de consiliere pentru alaptare disponibila dupa nastere, precum si ingrijirea in etapa post-partum. In principiu, ai posibilitatea de a alege intre o nastere la domiciliu in imprejurimi familiare, un centru de nastere condus de moase cu o atmosfera familiara sau o nastere la spital, cu avantajul facilitatilor medicale disponibile. Aceasta din urma este cea mai buna optiune in cazul in care au aparut complicatii in timpul sarcinii sau pentru nasteri multiple.
Reflexul de sugere si inghitire al nou-nascutului poate dura pana la doua ore dupa nastere. Daca tii copilul in brate, simtul mirosului il va ajuta sa gaseasca pieptul si cea mai buna hrana pentru el. De asemenea, si plansul ajuta acest proces, eliberand hormoni care sunt esentiali pentru alaptare. Frica si stresul pot face imposibila alaptarea atat pentru mama, cat si pentru copil. Deci, fa-ti timp si asigura-te ca primesti o consiliere buna in alaptare. Chiar daca nu functioneaza imediat, experienta arata ca practic orice mama poate alapta. Asadar, nu ai de ce sa te ingrijorezi.
Copilul tau nou-nascut este un individ, care va lovi, va plange, va dormi si caruia ii va fi foame oricand si de oricate ori va dori. Pentru a crea o legatura puternica cu copilul tau, este important sa va cunoasteti reciproc. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a petrece foarte mult timp impreuna chiar de la inceput. In curand vei putea intelege semnalele corporale si zgomotele bebelusului. Si copilul tau va putea, de asemenea, sa inteleaga din atingeri si tonul vocii tale cum te simti. Daca va intelegeti unul pe celalalt, alaptarea devine adesea si mai usoara.